Voor iedereen die moderne kunst niet begrijpt

By Marijke Remmers - 26 April 2022


Mijn docent kunst geschiedenis op de middelbare school zij altijd vol passie: Kunst is wat de mens onderscheid van het dier. Ik begreep toen niet wat ze er mee bedoelde, maar ze vertelde het met zo veel overtuigingskracht dat je niet zou durven om te denken dat het niet zo was. Zij was het soort docent die het zag als je focus 2 seconden afgleed, naar de pen in het systeemplafond. Een blik van intense alertheid wordt op je afgevuurd. Erg vermoeiend op de donderdag middag. Toch heeft dat er voor gezorgd dat ik iets heb onthouden.  


Ken je dat moment dat je even niks hoeft te doen. Je zit in de trein en als je naar buiten kijkt zie je het landschap voorbij komen, je oog blijft hangen bij een schaap. Gedachtes komen naar boven. Die heeft een rustig leven, zou zij dat zelf ook zo vinden? Misschien heeft ze het wel warm met die vacht. Lijkt me maar vervelend die vettige bol wol om je romp heen. Ik had een keer gehoord dat schapen geschoren moeten worden anders gaan ze dood. Zouden de schapen al uitgestorven zijn geweest als wij mensen ze niet hadden geschoren?  


Of je denkt na over wat je vanavond gaat eten dat kan ook.  


Dit is wel een knap staaltje denkvermogen van onze hersenen. Iets wat dat schaap niet kan, niet dat we tot nu toe weten in ieder geval. Kinderen kunnen dit heel goed maar naar mate we ouder worden vinden we het steeds lastiger om van de gebaande paden af te wijken. Sommige mensen ontgroeien dit denkvermogen niet en zijn er heel goed in. Ze verdienen geld aan hun creatieve uitingen en worden kunstenaars genoemd. Nou gaat echt goede kunst niet over een schaap dat het te warm heeft maar vaak over een maatschappelijk of persoonlijk onderwerp. Kunst is niet een Wikipedia pagina die je verteld wat de definitie is. Ik denk dat kunst een hulpmiddel is voor de mens om te beginnen met nadenken of fantaseren. Het is een vorm van ontspanning en het verrijkt je blik op de wereld. Mensen hebben machines uitgevonden die voor ons fysiek werk kunnen overnemen. Ze worden als maar slimmer en krijgen ook het vermogen om zelf te denken. De mogelijkheid voor robots om creatief te denken is nog ver weg.  


Zelf studeer ik aan de Design Academy in Eindhoven. Docenten trainen studenten om het bijzondere en mooie te zien in dagelijkse dingen. Alles om ons heen uitgezonderd natuur is ooit ontworpen. Musea bezoeken is voor mij ontspannend en het helpt me om creatief en breed te denken. Maar ook als je niks met design hebt kan een bezoekje aan een museum een verruimende blik op de wereld of je eigen omgeving bieden. Mocht je het interessant vinden maar het museum nog een stapje te ver, is een van deze podcasts ook een mooi startpunt om het begrip kunst beter te leren begrijpen.  

 

Podcasts: 

Dat kan mijn kleine nichtje ook . Een podcast over kunst voor iedereen die het leren waarderen. 

Kunsthart . Podcast over het leven, en een beetje over kunst. 

Inspiratie: 

Amerikaanse schilder; Mark Rothko & Huisgenoten die kunst maar moeilijk te bevatten vinden 

ABOUT

Intermate is the study association of the bachelor Technical Innovation Sciences, the majors Sustainable Innovation and Psychology & Technology and the masters Human Technology Interaction and Innovation Sciences.

SV INTERMATE

040-247 4430

@svintermate

SV Intermate

© 2024 - sv Intermate