Terug naar Moeder Aarde

By Wil Kuijpers - 4 May 2021


Volgens het KNMI gaat het terugdringen van de CO2 uitstoot nog veel te langzaam en zal de wereldwijde opwarming uit de hand lopen als we niet heel snel veel meer gaan doen. We hebben volgens de meeste experts nog ongeveer tien jaar om het tij te keren.


Ondertussen is er een robot op Mars geland voor onderzoek en wil men ook wel weer naar de Maan. Daar zijn veel wetenschappers en technici mee bezig. Dit intellect en geld kunnen echter veel beter ingezet worden voor versnelling van onderzoek en ontwikkeling van schone energietechnologie, om onze Aarde bewoonbaar te houden. Dan gaan we daarna wel weer de ruimte in.


In de jaren ‘60 zette president Kennedy ‘alle ballen op’ een man op de Maan. Dat lukte, het directe nut was niet zo groot, maar er was een duidelijk doel, er was kennis en er was geld. Vorig jaar zetten de ontwikkelde landen zeer sterk in op Corona vaccins. Dat lukte bijzonder snel. Voor de nu cruciale energie-overgang trekken de EU, China en gelukkig ook weer de VS honderden miljarden uit. Maar het gaat dus te langzaam en dat kunnen we ons niet veroorloven.


We hebben de beste wetenschappers en ingenieurs nodig om op korte termijn grote stappen te kunnen zetten. In de Tweede Wereldoorlog ontwikkelden voor de nazi’s gevluchte topwetenschappers in een paar jaar de eerste kernbommen. Men was - onterecht - bang dat Hitler er al ver mee was. Ook toen was er een duidelijk doel, tegen een vreselijke vijand, hoewel velen pas later beseften wat ze eigenlijk gemaakt hadden.


Nu lijken we meer de vijand van onszelf. Nog steeds denken veel mensen dat het wel meevalt met het klimaat of ze steken hun hoofd in het zand. ‘(Klimaat)wetenschap is ook maar een mening’. ‘Het zal niet zo’n vaart lopen’. ‘Ze lossen het wel op’. ‘Wij hebben er niet zo’n last van’. ‘Het is veel te duur’. ‘Ik kan er toch niets aan doen’.  ‘Ik ben toch niet Gekke Henkie, anderen doen ook niets’.  ‘Dat maak ik toch niet meer mee’. ‘Na Corona gaan we eindelijk die verre vliegreis maken’. Politici willen of durven kiezers, waarvan een deel jammer genoeg niet beseft hoe groot de urgentie is, niet al te hard te sturen en willen of moeten ook rekening houden met onze internationale concurrentiepositie.


Door deze houding en patstelling verandert ons energiegedrag veel te langzaam en wordt er teveel gepraat en te weinig gedaan. Ook bij Corona, wat voor de meeste mensen wel urgent is, zie je hoe moeilijk het is om menselijk gedrag te veranderen. Zonder snel beschikbare vaccins was het gedrag waarschijnlijk ontspoord en de pandemie een veel groter drama geworden voor de zwakkeren.


Een niet meer bewoonbare wereld is een ramp, waarmee vergeleken de Corona pandemie een ‘hoestje’ is. Dit moeten we nu voorkomen, voor onszelf, onze (klein)kinderen en onze mede-aardbewoners.    


Beste politici, stel nu snel de goede prioriteiten en zorg dat zoveel mogelijk wetenschappers en ingenieurs zich focussen op versnelde ontwikkeling en toepassing van schone energietechnologie en maak zoveel mogelijk geld vrij voor stimulering van de nieuwe technologieën in de samenleving. Dus niet weer naar Mars of de Maan, of miljarden voor een nog grotere deeltjesversneller om de oorsprong van het Heelal te achterhalen, maar ‘terug’ naar Moeder Aarde.

ABOUT

Intermate is the study association of the bachelor Technical Innovation Sciences, the majors Sustainable Innovation and Psychology & Technology and the masters Human Technology Interaction and Innovation Sciences.

SV INTERMATE

040-247 4430

@svintermate

SV Intermate

© 2024 - sv Intermate