SAP BI Consultant – de rol van adviseur en ontwikkelaar in één

By Femke Straatman - 27 May 2021


De belangrijkste motivatie voor mij om te werken als SAP BI Consultant is dat ik mensen in staat stel om hun werk nog beter te doen, dat is heel dankbaar werk. Bij Plainwater kwam ik terecht in een relatief klein bedrijf met grote klanten. Dat bevalt goed want de lijntjes zijn kort en we vormen een hecht team. Wat mij ook aanspreekt is dat we liever een leuke opdracht kiezen, in plaats van een groot project waar we veel geld mee kunnen verdienen. Dat past goed bij mij. Natuurlijk spelen de leuke dingen die we doen bij Plainwater ook wel een beetje mee. Dit jaar zouden we bijvoorbeeld naar Schotland gaan met heel het team, maar helaas gooide corona roet in het eten.

 

Direct meedraaien

Vanaf het begin draai ik hier als volwaardig consultant mee. Ik werkte direct mee aan projecten, pakte mijn eigen klussen op en er werd ook meteen om mijn mening gevraagd. Verder doen we bij Plainwater allerlei projecten. Van advies tot implementatie, projectmanagement, training en beheer. Het ligt vooral aan de situatie en de behoefte van de klant waar we ze mee ondersteunen. Ik ben zelf veel werkzaam voor Alliander, daar hebben we een project- en beheerteam dat Alliander continu ondersteunt met BI-vraagstukken.

 

“Als consultant denk ik samen met klanten na over oplossingen, welke resultaten belangrijk zijn en waar we rekening mee moeten houden bij de ontwikkeling”

 

Als consultant adviseer ik klanten bij hun vragen op het gebied van BI (Business Intelligence). Denk bijvoorbeeld aan een afdeling die meer inzicht wil hebben in de trends binnen een bepaald marktsegment. Ik ga dan met ze in gesprek wat ze precies willen. Ik denk samen met ze na over een oplossing, welke resultaten belangrijk zijn en waar we rekening mee moeten houden bij de ontwikkeling. Vervolgens komen we met een voorstel, zoals het ontwikkelen van een dashboard. We willen ervoor zorgen dat ontwikkelaars daarna met minimale vragen aan de slag kunnen om het te bouwen.

 

Leren omgaan met verschillende type personen

Die adviesrol is best uitdagend, omdat er altijd veel mensen betrokken zijn bij dit soort projecten. Hierbij kan ik de kennis die ik heb opgedaan bij iTrainee goed toepassen. Niet alleen de ins en outs van SAP, maar ook de soft skills zoals presenteren en omgaan met verschillende type persoonlijkheden. Ik kijk daardoor ook goed naar het type persoon waarmee ik te maken heb en pas daar mijn tactiek ook op aan. Hoe benader ik iemand om iets gedaan te krijgen? Dat ligt soms in de nauwkeurigheid van mijn e-mail en soms juist in non-verbaal gedrag. Het is vaak relatief simpel, maar wel nuttig om toe te passen.