How to : adten van een biertje

By Ruben Dragt - 26 December 2021
Tegenwoordig is het niet meer belangrijk hoe gezellig je bent, dat je er goed uit ziet, of dat je een leuke openingszin hebt. Hedendaags is het enige wat je nodig hebt, om een goede indruk achter te laten bij mensen een snelle adt van een biertje . Adten is al zo oud als het bier zelf; vroeger is er een pionier geweest die bedacht heeft dat het geweldig moet zijn om je bier in een keer achterover te slaan. Het woord ‘adt' komt van de Latijnse woorden Ad Fundum wat ‘Tot de bodem.’ betekent. Het is een van de weinige cultureel erfgoedendie wij met onze voorouders delen, met als enige verschil dat zij het uit een houten pul deden. Wij hebben overigens allerlei manieren gevonden om onze superioriteit over anderen te laten zien. Om jou als lezer op gang te helpen, of om jou gewoon op een leuke manier te informeren, zijn hieronder een aantal vormen van een adt uiteengezet met een uitgebreid stappenplan. Dit alles met het doel zodat jij volgend jaar wel op die meid of gast durft af te stappen omdat je een enorm snelle adt in je skillset hebt zitten.Methode 1: Een glas


Stap 1: Schenk het bier in je glas, of bestel een biertje aan de bar in een beker of glas. Wacht tot het schuim een beetje is weggezakt: te veel schuim en koolzuur kan leiden tot misselijkheid en buikpijn. Dit is niet zo prettig als je de rest van je avond ook nog wil genieten van alle complimenten. Wacht dus tot het schuim weg is, want dit geeft ook de tijd voor het bier om wat op te warmen zodat je het makkelijker wegdrinkt. Handig om te weten is dat de vorm van het glas invloed kan hebben op hoe snel je kun adten: als jij een bol glas hebt en je vriend een rechte pul betekent het dus niet dat je per se trager bent als je na het lezen van deze handleiding nog steeds verliest.


Stap 2: Sla met je glas op een tafel of op de bar, dit zorgt ervoor dat een deel van de C02 in het bier ontsnapt. Als je dit niet doet kan dit er weer voor zorgen dat je je misselijk en ongemakkelijk gaat voelen.

Pas op! Sla niet te hard maar tik rustig op het harde oppervlak anders heb je de kans dat je je glas kapotslaat.


Stap 3: Haal diep adem, hou je hoofd een beetje achterover en bereid je voor op wat gaat komen. Probeer niet te denken aan de glorie die je ontvangt na je record adt, dit kan ervoor zorgen dat het juist allemaal in de soep loopt. Door je hoofd in deze positie te houden kan het bier makkelijker naar binnen stromen waardoor je dus sneller zult zijn.


Stap 4: Als je de vorige stappen hebt uitgevoerd, en ook mentaal voorbereid bent, is het moment daar. Je bent nog maar een aantal seconden verwijderd van eeuwige glorie. Beweeg het glas naar je mond breng je lippen om de rand van het glas en gooi het bier in een keer achterover. Probeer geen slokken te nemen, dit zorgt ervoor dat het bier langs je lippen over je shirt kan stromen.


Stap 5: Ontspan je keel en laat het bier naar binnenglijden, probeer de zwaartekracht het werk te laten doen. Houd je adem in en probeer niet te stoppen voor een adempauze. Dit kost kostbare tijd en die heb je niet.


Stap 6: Drink het glas helemaal op, stop niet voor het einde, en ontvang het gejuich en applaus als een winnaar. Als je het echt goed hebt gedaan zal iedereen in de ruimte voor je gaan klappen en je naam scanderen.


Methode 2: Uit een blikje (een shot gun)


Stap 1: Het eerste wat je moet doen is de beslissing maken of je een 500ml of een 300ml blik wil gaan adten. Doe dit verantwoordelijk, niemand heeft er iets aan als je je daarna niet lekker meer voelt. De volgende stap is het kantelen van het blik en net boven de onderkant aan de zijkant van het blik een gat maken met bijvoorbeeld je sleutel. Zorg dat er geen scherpe randjes zitten aan de buitenkant want dit is het gat waar je uit gaat drinken.


Stap 2: Haal diep adem en bereid je keel voor op wat komen gaat. Pak het blik zo vast dat je het gat dat je net gecreëerd hebt tegen je mond aan kunt zetten en je ook nog het lipje vast kunt pakken om het blikje te openen. Het makkelijkste is om het blikje dwars te houden, dus de lange zijde zal horizontaal moeten staan. Als je het echt grandioos wil maken, kan je deze manoeuvre met één hand proberen, zodat je je vrienden een boks kunt geven tijdens het adten.


Stap 3: Als je voorbereid bent, dan is het zo ver. Breng het blik naar je mond en begin met drinken uit het gat dat je hebt gemaakt. Je mag nu eventueel een slok nemen, voordat je verder gaat naar stap 4.


Stap 4: Zonder het blik te verwijderen van je mond, maak je het lipje open. Doordat er nu lucht bij kan komen zal het bier sneller uit het blikje stromen. Probeer je keel weer te ontspannen en geen slokken te nemen, aangezien dit weer meer tijd kost. Kiep het biertje geleidelijk steeds verder om zodat al het bier eruit komt.


Stap 5: Drink je blikje bier helemaal op en stop niet halverwege. Als je jezelf echt wil classificeren als de alfa van de groep, knijp dan je blikje in elkaar en gooi het stoer op de grond. Ruim het vervolgens wel op als je met SI'ers aan het drinken bent, anders zou de avond wel eens een vervelende wending kunnen krijgen.

 


Methode 3: Een rietadt


Stap 1: Open je flesje voor de befaamde rietadt. De twee belangrijke dingen die maken dat jij een snelle rietadt kunt trekken zijn 1) dat het bier niet te koud moet zijn en 2) je wat van het koolzuur uit het bier moet laten gaan. Als je ijskoud bier in één keer opdrinkt kan dit slecht zijn voor je maag, of je krijgt er hoofdpijn van. Het koolzuurgas zorgt er namelijk voor dat je misselijk wordt of buikpijn krijgt. Beide zijn niet ideaal als je nog een gezellige avond met je vrienden wil beleven, dus wees verstandig.

Pas op! De manier van op een tafel slaan werkt niet met een flesje. Dit zorgt ervoor dat het bier gaat schuimen en uit het flesje kan spuiten. Dit resulteert niet alleen in een vieze bende maar is ook verspilling van bier, wat je niet cooler maakt bij je vriend die het bier heeft gekocht.


Stap 2: Pak een plastic buigrietje en lik hem eerst goed af. Als je dit niet doet kan het bier gaan schuimen en is er weer een kans dat het schuim uit het flesje spuit. Buig het rietje om en steek hem in het bierflesje, zorg dat het uiteinde van het rietje naar beneden wijst.


Stap 3: Houd met je drinkhand het rietje op zijn plek en zorg dat het niet in de weg zit bij het adten. Dit kan ervoor zorgen dat je tijd verliest door irritatie en dat is natuurlijk niet de bedoeling.


Stap 4: Haal weer diep adem en zet het bierflesje aan je mond zoals je dit normaal gesproken ook zou doen. Visualiseer een afvoer put waarin alles in een keer wegstroomt en ga in een prettige houding staan.


Stap 5: Nu je er helemaal klaar voor bent kun je het flesje achterovergooien. Het bier stroomt nu snel uit het flesje, zorg er wel voor dat het rietje op de juiste plek blijft zitten en knijp hem niet dicht.


Stap 6: Het bier zal nu heel snel in je keel stromen. Ontspan je keel en geniet van het moment. Het rietje zorgt ervoor dat er lucht bij kan komen zodat jij sneller je biertje op kunt drinken. Als je klaar bent, zet je flesje dan hard op tafel zodat alle aandacht op jou is gericht.


Dit zijn nog maar drie van de vele methodes die je kunt toepassen om een biertje te adten, maar er zijn er nog veel meer. Waarschijnlijk zul je deze drie in de jungle van het studentenleven het meest tegenkomen, dus bij deze weet jij hoe je op je vrienden en mede studenten indruk kunt maken. Nog wel een belangrijke laatste boodschap: drink nooit méér dan je zelf denkt aan te kunnen en laat je niet aanzetten tot iets wat je niet wil of waar je je niet prettig bij voelt. Veel adt plezier en ontvang de glorie als een echte winnaar, Succes!!

 

ABOUT

Intermate is the study association of the bachelor Technical Innovation Sciences, the majors Sustainable Innovation and Psychology & Technology and the masters Human Technology Interaction and Innovation Sciences.

SV INTERMATE

040-247 4430

@svintermate

SV Intermate

© 2024 - sv Intermate